tisdag 5 februari 2008

Tampere - TC - smokesauna - reindeer


Efter att nu ha hämtat mig från Finlandstrippen vill jag börja med att ändra mig i åsikten om att Tampere kändes som Eskilstuna i storlek. Det är mer som Malmö faktiskt. Kryllar av restauranger (bara man letar på rätt ställe).

En intensiv lördag med diskussion om diverse frågor rörande regler, kläder, mästerskap, spelform, bollar m.m. vilket ni kommer kunna läsa om i det officiella protokollet på WMF:s hemsida så snart det är godkänt.

Bl.a. hade vi en intressant diskussion om spelformen (Cup) för de individuella finalerna som genomfördes 2007. Många idéer om förbättring var uppe på tapeten, men till slut var egentligen de enda föreslagna ändringarna till 2008 att snittresultatet som ligger till grund för de banor som ska användas i finalen endast ska baseras på de sex bäst placerade lagen (dam och herr) efter dag 2 på mästerskapet samt att bäst placerad spelare i kvalet inleder spelet på första banan.

Nationskläder under tävling och träning diskuterades. Förslag om obligatorisk "uniform" under tävling samt obligatoriska träningskläder för samtliga kategorier från 2008 (för junior och senior var det redan under 2007 obligatoriskt).

Klockan 17.30 blev vi upphämtade av en delegation på 10 personer från finska förbundet och Manse RG, som klubben i Tampere heter. Avfärd i mindre buss till anläggningen för en kort flukt på de av mörker och snö dolda banorna. Dessutom en kort presentation av klubben där iaf Mr Zimmermann imponerades av den ekonomiska omsättningen. Jorå, även med svenska mått mätt ligger Manse RG bra till vågar jag nog säga utan att ha insikt i mer än en svensk förening...

Nästa stopp var klubbens inomhusbana som ligger i utkanten av stan. Snygga EB-banor i en lokal som dessutom innefattade innebandy och bowling (?).

Efter detta var det dags att åter äntra bussen som for i väg i riktning "skogen"...Ca 2 mil utanför Tampere stannade vi och klev in i ett mindre konferenscenter ämnat för ca 40 pers skulle jag gissa. Det unika med detta var att vi här erbjöds bada finsk röksauna och bada i isvak...hmmm...Jag har aldrig varit ett fan av bastu, och när temperaturen dessutom låg på uppåt 90 grader så blev visiten i denna ganska kort. Nåt isbad blev det heller inte för min del, men finnar, japaner och tyskar riskerade dock gärna livet (?) i denna speciella ritual.
Middag bestående av rysk pannka med olika tillbehör, bl.a. ren ("wow...REINDEER" som vissa av gästerna uttryckte det) till förrätt följt av rådjur ("wow....BAMBI").
Mycket delikat och en spännande upplevelse för icke-skandinaver.

Fortsatt genomgång efter middagen av bl.a. det intressanta resultatrapporteringssystem som de önskar använda vid EM. Varje par får sitt protokoll i form av en Nokia-mobil, där man knappar in resultat precis som på vilket protokoll som helst. Spelaren godkänner sin "2:a" på bana 4 etc. och resultatet visas online på såväl scoreboard som internet. Systemet har testkörts vid ett antal tävlingar i vinter och kommer närmast köras på 24-timmarsmaran i Tampere 9-10 februari. Kolla gärna in detta...
Sammantaget gav Manse RG ett mycket proffesionellt intryck och jag är säker på såväl NC som EM kommer bli en arrangörsmässig succé. Återstår bara tt förebereda den svenska truppen så vi får våra egna succéer också...

Grüss
/Jx






2 kommentarer:

Anonym sa...

...och alla brinner vi av nyfikenhet nu för att få veta om TC ska förbjuda jeansen. Kan vi inte få lite förhandsinfo?

Janne sa...

Nja...TC har inte någon beslutsrätt i frågor som rör regelboken, utan vi gör bara rekommendationer till WMF:s styrelse som tar besluten. Men det blir något i stil med en rekommendation som innefattar "sportkläder för bangolf" och att det ska vara en "uniform". I praktiken innbär detta ungefär att hela laget ska ha likadana kläder, och sen är det upp till domaren att avgöra om kläderna är avsedda för sport eller ej...MEN jag får nog hänvisa till det officiella protokollet som kommer så fort det är renskrivet och godkänt...