fredag 30 november 2007

Elitserien 2008

Den senaste veckan har det mejl-debatterats inom Elitserieklubbarna huruvida omgång 3 borde flyttas från det ursprungliga datumet 6-7 september till 26-27 juli. Anledningarna till denna diskussion är egentligen ganska många, men huvudorsaken var i detta fall att det lag som kvalificerar sig för Europacupen ska få lite mer tid att förbereda sig inför detta. Boka resa, hotell m.m. i god tid vilket i regel medför lägre kostnader för klubben. Förutom den rent ekonomiska aspekten skulle en flytt av omgång 3 för Elitserien kunna medföra lite extra uppmärksamhet då intresserade bangolfare kan kosta på sig att vara publik på en högklassig tävling istället för att tävla själva. Dessutom kan förmodligen arrangemanget göras betydligt bättre då den förening som står för hemmaplan under denna omgång har lite fler medlemmar att välja bland till arrangörsstaben.

Till nackdelarna i denna flytt hör att de juniorer och oldtimers som är uttagna till JVM resp SEM endast får ett par dagars vila innan det är dags att resa iväg till mästerskapet. I det här fallet kom diskussionen också igång lite sent, så det skulle också kunna blivit en fråga om vilket underlag som passade sig bäst att förlägga mitt i sommaren, strax före alla internationella mästerskap.

Nu strandade denna fråga innan alla föreningar ens hade hunnit säga sitt då alla behövde yttrycka sig positiva till flytten för att en ändring i det redan spikade programmet skulle komma till stånd.
Sakfrågan kan emellertid vara värd att föra vidare till 2009. Vad tycker Sveriges bangolfare om denna "utbrytning" av Elitseriens sista omgång? Är det ett smart drag för som ökar intresset för Elitserien eller är det ett lyxproblem rörande endast den förening som kvalificerar sig för Europacupen?

1 kommentar:

Anonym sa...

Självklart ska tredje seriespelsomgången spelas i juli. Och lika självklart är att det inte bara bör gälla elitserien. Jodå, visst kan det komma en och annan bangolfare från lägre divisioner och kika om inte omgångarna krockar med varandra, men den största frågan för sporten är inte det. Lika lite gäller saken de klubbar som kvalificerar sig för Europacupen. Sverige har klarat sig bra i EC även med septemberomgångar i elitserien. Nej, den stora frågan gäller seriespelets trovärdighet överhuvudtaget. Hur många spelare försvinner inte i de lägre divsionerna från juni till september på grund av att det inte spelas seriespel i juli-augusti? Att bara flytta elitserien provades för övrigt redan ifjol eller i förfjol av mästerskapsskäl om jag inte missminner mig. Huruvida det var lyckat eller ej får de som var där uttala sig om. Mitt förslag är att alla serier spelar sista omgången sista helgen i juli. Lägg sedan en kvalhelg i september där de lag som blivit tvåor i seriespelen och kan vara aktuella för uppflyttning till följd av att någon klubb dragit sig ur kan spela om platsen. Se Yngsjös avhopp från division II södra som ett exempel. Vore det inte bra för sporten att de lag som blir tvåa i alla division III-serierna i syd får spela om platserna istället för tramset med att räkna bästa tvåa på olika spelplatser?